Derfor får du sot på peisglasset

Det er mye hygge i å kjenne varmen fra vedovnen eller peisen, spre seg i huset og i kroppen. Mye av den gode stemningen kommer gjerne fra å se flammene. Da er det veldig kjedelig når sot legger seg på glasset, og hindrer innsyn til de stemningsfulle flammene. 

Hvorfor soter peisen?

 

Grunnen til at det samler seg sot på glasset, som gir dårlig innsyn, er gjerne at veden du bruker ikke er tørr nok, at det er for dårlig lufttilførsel – eller begge deler.

Glass coating og luftspyling forebygger sotete glass

 Flere av våre peiser og vedovner har glass coating og luftspyling som sørger for rene glass under fyring. Legger det seg sot på glassene, kan du igjen prøve å fyre friskt i en periode slik at soten brennes vekk.

Opptenning fra toppen kan gi mindre sot

Det er også viktig med god lufttilførsel helt fra opptenningsfasen. Da er det viktig å bruke tørr og finkløyvd ved, og ha luftventiler åpne. Et tips kan være å ha døren litt på gløtt under opptenningen i noen minutter, slik at du får godt med luft og trekk. Da kommer vedovnen raskt opp i driftstemperatur, forbrenningen blir fullstendig og avgassene rene – som igjen gir mindre sot. Husk at du også bør ha litt avstand mellom vedkubbene, slik at luftstrømmen kommer til. Vi har flere tips til hvordan du enkelt får fyr i peisen:

Slik fyrer du i peisen

Sørg for å ha godt med luft

 

På skolen lærer vi at for at ild skal brenne så trenger det oksygen, varme og brennstoff. Luft er dermed en vesentlig faktor for at peisbålet blir så varmt at det brenner bort sot som legger seg i brennkammeret og på glasset.

Lufttilførselen styrer du med luftventilene på peisen din. Synes du at det legger seg sot på glasset, kan du prøve å brenne friskt med fullt åpne luftventiler i en periode – for å se om det hjelper.

Ikke bruk fuktig ved når du fyrer

Hvis du bruker fuktig ved når du fyrer i peisen gir dette perfekte levekår for sotdannelse i brennkammeret og på peisglasset. Den fuktige veden gjør at temperaturen i brennkammeret blir for lav som gir dårlig forbrenning. Hvis du i motsetning fyrer med tørr ved, er det mye enklere for flammene å utvikle seg, og temperaturen øker raskere. Den høye temperaturen brenner bort sot på glasset og i brennkammeret når den først blir varmt nok

 

 Bruk ved som har fuktighet under 20%

Når vi snakker om tørr ved, så er det mest optimale at du bruker ved som har en fuktighet på under 20%. Veden bør helst tørkes i ett år, eller minst seks måneder, for at den skal ha tid på seg til å tørke. Men hvordan vet du at veden du har er tørr nok?

Du har flere måter du kan sjekke dette på:

  • For å være helt sikker, er en fuktmåler det mest eksakte verktøyet du kan bruke.
  • En annen litt annerledes måte å sjekke dette på, kan være at du smører Zalo på den ene kortsiden av vedkubben. Deretter tar du den andre kortsiden og blåser inn i vedkubben. Hvis det danner seg bobler på siden du har smurt Zalo på, er veden tørr nok til å fyre med.
  • En tredje litt enklere måte, er at du kan ta to vedkubber og slå de mot hverandre. Er de tørre nok skal det høres ut som du slår en ball med et balltre. Er de for fuktige hører du en dump lyd – og da bør de tørkes litt til før du brenner dem i peisen.

 

Slik gjør du rent peisglasset for sot

Ved fyring med god og tør ved i en rentbrennende vedovn vil du merke at du sjeldnere trenger å vaske vekk sot på glasset.

Hvis du likevel skulle oppleve å få sot på peisglasset, har vi en steg-for-steg guide som viser deg hvordan du enkelt kan vaske det vekk kun med litt fuktig papir og aske fra peisen.

Se guide for hvordan du rengjør peisen